Европейските лидери, събиращи се в румънския град Сибиу, се опитват

...
 Европейските лидери, събиращи се в румънския град Сибиу, се опитват
Коментари Харесай

Има ли криза в Европейския съюз и какви са предизвикателствата пред общността?

 Европейските водачи, събиращи се в румънския град Сибиу, се пробват да изместят фокуса от Brexit към значимите въпроси за бъдещето на Европейския съюз в миг, когато блокът се готви за евроизборите в края на месеца, написа в собствен разбор ДПА, представен от Българска телеграфна агенция.
" Бъдещето на Европейски Съюз се простира надалеч оттатък Brexit ", сподели наскоро досегашният ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Работата по целите на Европейски Съюз не би трябвало да бъде нарушавана от напускането на Англия, съобщи той. За страдание Brexit е може би един от дребното въпроси, по които останалите 27 европейски водачи могат да реализират единодушие. Следва обзор на провокациите, с които европейските политици ще би трябвало да се оправят през идните пет години.

Политика в региона на индустрията и конкуренцията

Китай поддържа своята стопанска система с милиарди дотации и насочва напъните си за основаване на световни промишлени първокласни компании през идните години. Европа се пробва да създаде отговор на това.

Обсъжданите подходи варират от промяна на европейските правила за сливанията, която да улесни огромни компании да се сплотяват, до увеличение на държавната помощ за индустрията. Възобновяемите енергийни източници, цифровизацията и електрическите коли са други основни тематики.

Междувременно връзките на Европейски Съюз с американския президент Доналд Тръмп са обтегнати поради разногласието за митата. Комисията се стреми да завърши комерсиалните договаряния със Съединени американски щати до края на октомври, само че постигането на съглашение може да отнеме доста повече време.

Убежище/ Имиграция

Когато стотици хиляди мигранти пристигнаха в Европа през 2015 година, доста европейски страни се оказаха неспособни да посрещнат мигрантския напор. Средиземноморските страни като Италия и Гърция се опитваха да се оправят с мигрантската вълна край крайбрежията си. Нещата в Европейски Съюз се трансформираха от този момент, изключително в областта на граничната сигурност.

Все още следва да се изготви забележителна промяна на разпоредбите за леговище, а страните от Европейски Съюз са надалеч от реализиране на съглашение за разпределение на претендентите за леговище в блока. Страни като Унгария и Полша отхвърлиха да се ангажират с приемане на бежанци.

Отчасти заради тази невъзможност избавителните кораби с мигранти нееднократно бяха принудени да чакат с дни и седмици покрай италианския бряг.

Това може да стане най-голямото предизвикателство за Европейски Съюз през идните години.

Климатичните промени

Европейски Съюз би трябвало да отстрани напълно нездравословните излъчвания до 2050 година, най-малко съгласно предвижданията на Европейска комисия. Това значи, че стопанската система, доставките на сила и транспортният бранш би трябвало да се трансформират по този начин, че парниковите газове да бъдат следени или повече да не бъдат отделяни.

Но дълготрайната климатична тактика на Европейски Съюз към момента не е ясна. Страните членки желаят да се спогодят за общ метод през идните десетилетия до 2020 година

Еврото/ Валутният съюз

Деветнайсет страни членки на Европейски Съюз към този момент употребяват общата валута, а всички останали, с изключение на Англия и Дания, евентуално ще последват техния образец по силата на договорите на Европейски Съюз. Но не би трябвало да чакаме това да се случи в обозримо бъдеще.

През идващите пет години България и Хърватия може да се причислят към еврозоната, само че те първо ще би трябвало да създадат някои промени, по този начин, че присъединението им да не отслаби еврото.

Много работа следва за промяна в еврозоната. Десет години след последната финансова рецесия еврозоната към момента не се счита за устойчива на рецесии. През идните години, с изключение на всичко друго, следва работа върху бюджета на еврозоната и подсилване на избавителния механизъм на блока.

Взимането на решения

Страните членки на Европейски Съюз имат проблем с правилото на единодушието, който постоянно не разрешава на блока да реализира общи позиции по деликатни външнополитически въпроси. Това условие попречи също на основаването на специфичен налог за цифрови колоси като Гугъл и Фейсбук.

Европейска комисия предложи прекосяване към гласоподаване с болшинство в някои области.

Но това предложение ще изисква смяна в учредителните контракти, която, от своя страна, изисква единогласие.

Взимането на решения може да стане още по-трудно, в случай че Европейски Съюз одобри още страни членки. В момента те са 28, след Brexit ще са 27.

Страните от Западните Балкани, в това число Босна и Северна Македония имат най-хубави шансове един ден да се причислят към блока. Географски видяно те са в междинната част на Европа, само че политически и стопански постоянно отстоят на голямо разстояние от останалите страни членки.

Европейски Съюз не може и не желае да им обърне тил, изключително откакто Русия се пробва да разшири въздействието си посредством мощна медийна агресия и други средства.

Европейска комисия им отвори вероятности за участие в Европейски Съюз към 2025 година, в случай че страните кандидатки осъществят нужните промени. Преди това, през 2024 година ще има нови евроизбори.

 
По публикацията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР